Tekstvak:

Computermuis als keyer

(The cricket keys)

Computermuis keyer

 

Muiskeyer

 

 

Nu morse geen examenvak meer is, is het wel een echt hobby geworden.

Het leuke van morse ligt in het feit dat het met simpele middelen te realiseren is dit artikel is daar een voorbeeld van.

 

Wie heeft er niet een computermuis over, de meeste amateurs toch zeker wel, een muis is zo om te bouwen tot een keyer. De enige eis die je moet stellen is dat de muis lekker licht werkende toetsen heeft. Schroef de muis open en schrap de koperspoortjes van de schakelaars door. Omdat we alleen de schakelaars gebruiken,zou de rest niet meer nodig zijn, maar meestal wordt dit printje ook voor ondersteuning gebruikt en laat dat printje daarom maar zitten.

 

Het snoer zit meestal aan een stekkertje op de print voor de muis, knip de draadjes los en soldeer op elke schakelaar 2 draadjes, wel even kijken of je de goede kant van de schakelaar aansluit. Nu de helft van het snoer eraf knippen en een stereoplug aan de andere helft bevestigen. Dit als volgt: 2 draadjes aan de massa en de 2 andere aan de

soldeerlippen, let daarbij op de kleuren van de draadjes. De stereoplug dient om verbinding te maken met de elektronicafabriek die voor punten en strepen zorgt.

 

De muiskeyer kan je dan net zo gebruiken als de muis voor de computer maar nu met de wijsvinger voor de punten en de middelvinger voor de strepen. Nu nog aan de onderzijde een paar antislip stripjes plakken en ziedaar de eerste verbinding kan gemaakt worden. Het is ook mogelijk een sqeezeschakeling te gebruiken. Bovendien vraag ik me af of de punt-steepfabriek in de lege ruimte van de muis gemaakt kan worden. Wie voelt zich uitgedaagd voor een ontwerp?

 

Suc6

Ik las in een oud blad de titel is “introduction to key collecting” de schrijver is W1IMQ

een stukje over de cricket key (zie hieronder) en omdat je deze cricket key met twee vingers moet bedienen, dacht ik dat het misschien ook van een computermuis gemaakt kon worden.

 

 

In 2004 heeft er een artikel van mij gestaan in de Veron een blad voor zendamateurs.

Hieronder staat hoe je een cricket key kan maken van een computermuis.

Omdat de bladzijde is ingescand is de tekst moeilijk te lezen, ik heb onder het stukje tekst en uitleg getypt.